Obecní knihovna Chrustenice

Obecní knihovna Chrustenice - Blog knihovnice

Otvírací doba

Ponděli: 17,00-18,30

Lichá neděle: 17,00-18,00

Adresa

Chrustenice 69
267 12, Loděnice

knihovnachrustenice@email.cz

Skype call


Blahopřejeme
Dnes je 25. 04. 2024 svátek má Marek.

Novinky

Neděle 2023
11. 6., 9. 7., 10. 9.
Dovolená
3. 7. + 17. 7. 2023

Ke stažení

Facebook

Proti trudomyslnosti

Sedím doma a valí se na mě nejen přehršle informací, jak si mýt ruce, ale i spousta zajímavých tipů, co doma dělat. Pokusila jsem se pár tipů sepsat. Soustředím se pouze na věci, které jsou na internetu zdarma.

1) Knihy / divadla

Začneme samozřejmě u knih. E-knihovnu Městské knihovny v Praze Vám doporučuji většinou, když je u nás rozebraná povinná literatura. Vybere si tam každý. Osobně Vám doporučuji vyhledávat spíše přes Databázi knih - https://www.databazeknih.cz/eknihy-zdarma-ke-stazeni.

Kdo má rád poezii, fulltextová databáze "Česká elektronická knihovna - Poezie 19. a počátku 20. století" volně zpřístupňuje 1700 různých básnických knih - http://www.ceska-poezie.cz/cek/.

Velkým fenoménem jsou knihy do ucha. Rádio Vltava čte klasiku (https://vltava.rozhlas.cz/vltava-cte-za-vas-nabizime-k-poslechu-nejlepsi-z-ceske-literarni-klasiky-8164071), ale na omezenou dobu naleznete i současné knihy (https://temata.rozhlas.cz/hry-a-cetba).

Herci divadla Husa na provázku v současnosti na facebookovém profilu každý všední den v 19.00 čtou z Boccacciova Dekameronu. Starší díly najdete na YouTube divadla. 

Divadlo Studio DVA se sestavilo mimořádný program online vysílání Jsme s Vámi - https://www.studiodva.cz/repertoar/ostatni/jsme-s-vami/. Ve středu 18. 3. nabízí speciální vydání oneman show VYSAVAČ s Bobem Kleplem, o den později koncert Moniky Absolonové.

2) Muzea

Osobní kontakt nic nenahradí, ale při virtuální prohlídce muzea budete mít exponáty jen pro sebe. Pomocí platformy Google Arts & Culture (ttps://artsandculture.google.com) můžete navštívit téměř 5 000 míst.

Z nejznámějších muzeí lze virtuálně navštívit například Louvre (https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne), Britské muzeum (https://britishmuseum.withgoogle.com) nebo Van Goghovo muzeum (https://artsandculture.google.com/partner/van-gogh-museum?hl=en)


Česká muzea a památky nezůstávají pozadu. Projít se můžete Národním muzeem nebo Vyšehradem. Další muzea zde: http://emuzeum.cz/informacni-zdroje/digitalizace-sbirek/virtualni-vystavy-a-expozice

3) Hudba

Coca-Cola spustila sérii online koncertů, které se streamovaly skrze sociální sítě Facebook, Instagram a YouTube. Přehled některých online koncertů naleznete v článku https://www.ireport.cz/clanky/style/rocknroll-i-klasicka-hudba-v-obyvaku-aktualizovany-prehled-koncertu-v-casech-pandemie.

Vídeňská státní opera otevírá svůj digitální archiv. Denně nabízí na adrese www.staatsoperlive.com záznamy dřívějších operních a baletních představení. Přenosy začínají v 17.00 nebo 19.00 středoevropského času a jsou přístupné 24 hodin. Registrace na webu i přístup jsou až do odvolání zdarma.

Metropolitní opera v New Yorku počínaje 16. 3. dává k dispozici každý den jedno představení, stream začíná 30 minut po půlnoci našeho času a video je pak k dispozici on-line dalších 20 hodin. Stream je dostupný ze stránky https://metopera.org.


4) Vzdělávání

Výukových materiálů pro děti je nyní plno a já se neodvažuji  dělat výběr. Takže uvádím jen dva zástupce učebnic. Nakladatelství Fraus poskytlo od středy 11. 3. do odvolání všechny elektronické učebnice pro základní a střední školy pro všechny žáky zdarma. Pro domácí procvičování rodičů s žáky je také plně k dispozici portál Škola s nadhledem. Vše naleznete na rozhraní https://www.fraus.cz/cs/ucenidoma.
Nakladatelství Portál nabízí ke stažení pracovní listy - https://obchod.portal.cz/dokument/pracovni-listy-ke-stazeni/.

Pro dospělé Vysoká škola ekonomie a managementu (VŠEM) otevřela svoji databázi eLearningu, která čítá 200 kurzů, jenž naleznete na stránce https://videolearningvsem.cz/transition/index/2.

Centrum architektury a městského plánování pro fanoušky architektury připravilo virtuální program. Své březnové přednášky nabídne v podobě živých přenosů, zároveň spouští online archiv záznamů přednášek a diskuzí. Například 18. 3 nabídne diskuzi Velké změny Prahy z oblasti železniční dopravy. Sledujte www.campuj.online

5) Hry

I deskovky se jednou ohrají, ale her je nepřeberné množství.

Web Češtinářské špeky připravilo 21 aktivit a her pro volný čas (www.cestinarskespeky.cz/hry), které vás zabaví nejen venku na výletě ale i doma. Pro jejich přípravu si vystačíte s tím, co najdete doma - většinou jde jen o tužku a papír a někdy ani to ne.


Skautská aplikace Rádcoherník obsahuje hry tak, aby byly velmi rychle zahratelné. V aplikaci je 100 her osvědčených od Miloše Zapletala. Aplikaci stahujte na stránce https://radce.skaut.cz/radcohernik

Kdo nemá rád aplikace může využít web Hranostaj (https://www.hranostaj.cz), kde také naleznete mnoho her.


Snad jsem Vám alespoň 1 tip bude užitečný. Pokud byste chtěli nějaké kategorie rozšířit nebo přidat, dejte mi určitě vědět (knihovnachrustenice@email.cz)

18.03.2020
Nahoru | Na úvod | Kontakt
Všechna práva vyhrazena Obecní knihovnou Chrustenice Copyright © 2011 - 2024