Obecní knihovna Chrustenice

Obecní knihovna Chrustenice - Blog knihovnice

Otvírací doba

Ponděli: 17,00-18,30

Lichá neděle: 17,00-18,00

Adresa

Chrustenice 69
267 12, Loděnice

knihovnachrustenice@email.cz

Skype call


Blahopřejeme
Dnes je 20. 04. 2024 svátek má Marcela.

Novinky

Neděle 2023
11. 6., 9. 7., 10. 9.
Dovolená
3. 7. + 17. 7. 2023

Ke stažení

Facebook

Knižní novinky v květnu 2015

Letos na jaře nám počasí přeje. Ideální počasí si lehnout na deku s knihou.


Kniha Italské jablko z edice Původní česká detektivka byla oceněna cenou České sekce AIEP a Národní protidrogové centrály. Skupina pražských vyšetřovatelů je postavena před úkol objasnit vraždu drogového dealera. Místem vraždy se stala garsonka na sídlišti, sousedé pochopitelně nic neviděli, nic neslyšeli a vyšetřovatelé zprvu nemají ani nepatrnou stopu, která by je přivedla k pachateli či alespoň motivu činu. Všichni eventuální podezřelí mají vždy spolehlivé alibi. Vyšetřování vázne. Pak se však vyšetřovatelé dozvídají, že zavražděný si před lety přivezl ještě jako student z brigády v Itálii jedno jablko. Netušil, že v něm byla droga. Tím to tehdy všechno začalo. Před partou kriminalistů se objevují nejen nová jména podezřelých, ale i podrobné praktiky obchodu s drogami…

Trochu klasiky si připomeneme s knihou Hrbáč. Příběh z přelomu 17. a 18. století plný dějových zvratů, bojů a šarvátek, řinčení kordů i milostných zápletek se stal předlohou několika filmových zpracování.
Recenze: http://c-ind-ere-lla.blog.cz/1405/paul-feval-hrbac


Detektivní příběhy z dostihového prostředí jsou velmi populární. V knize Smrtící posedlost Petera Kleina jsou mladé ošetřovatelky koní pronásledovány brutálním sériovým vrahem. Nikdo samozřejmě neví, o koho se jedná, proč to dělá a na koho příště přijde řada


Martina Navrátilová ve svém prvnímu románu Absolutní nasazení se spoluautorkou využívá své důvěrné znalosti prostředí tenisových turnajů a komponuje dramatický příběh, v němž se zločinu postaví neobvyklá obhájkyně práva. Autorky nabízejí čtenáři nejen napětí, ale i netradiční zamyšlení nad morálkou v tenise.


Christian von Krockow v knize Hodina žen zpracoval vyprávění své sestry Libussy o době, kdy často osudy celých rodin závisely na rozhodnutí žen, neboť všichni zdraví němečtí muži byli na frontě, v zajetí nebo zabiti a ti, kteří zůstali doma, byli buď staří nebo nemocní.


Publikace Byl jsem tobruckou krysou přibližuje osudy plukovníka Hněličky, legionáře od Tobruku a Dunkerque, od jeho narození v severočeské metropoli, přes útěk do čsl. armády na Západě, jeho bojovou činnost i pestré a často trudné osudy po ukončení války. Život legionáře se před čtenářem odvíjí ve formě rozhovoru, který s ním v zimě a na jaře 2008 vedl spisovatel Jan Šebelka.
http://liberec.idnes.cz/kniha-byl-jsem-tobruckou-krysou-dam-/liberec-zpravy.aspx?c=A141114_091919_liberec-zpravy_tm

Ze života je i kniha Byli jsme v bitvě o Anglii. Alexander Hess, narozený 4, května 1898, plukovník letectva, velitel československé 310, stíhací perutě ve Velké Británii, se jako jeden z prvních poklonil statečnosti a hrdinství československých letců a postavil jim trvalý pomník svým vřelým srdcem. Již v roce 1943 – ještě uprostřed válečného běsnění – vyšly v New Yorku knižně jeho bezprostřední zážitky z letecké bitvy o Anglii. Žádný čtenář nemohl zůstat lhostejným: poměrně útlá knížka ho okamžitě učinila účastníkem děje, každý sugestivně prožíval vítězství i prohry našich letců.


Bílá smrt – velký bílý lidožravý žralok a čekání na něj je hlavním tématem této po všech stránkách fascinující knihy Čekání na bílou smrt. Steve Lichtag líčí svou cestu za životním snem od prvního nápadu až po vyvrcholení afrického dobrodružství. Poutavým a osobitým stylem čtenáře seznamuje s členy týmu, s technikou podmořské filmové práce, ale hlavně s vrcholem svého snažení, jímž byla řada setkání s nejnebezpečnějším podmořským predátorem. Pozoruhodný knižní obraz cesty za bílým žralokem doplňují skvělé fotografie pořízené v těch nejvypjatějších momentech natáčení.
Rozhovor: http://xman.idnes.cz/kdyz-potkate-zraloka-dejte-mu-ranu-pesti-radi-dobrodruh-steve-lichtag-1kb-/xman-adrenalin.aspx?c=A090816_201448_xman-adrenalin_fro


K 80. výročí založení Zoologické zahrady hl. m. Prahy vyšla kniha Úsměvy z historie pražské ZOO. Autorovi Ondřeji Suchému se podařilo ze střípků vyprávění a vzpomínek pamětníků sestavit historii zoo tak, jak si zasluhuje – poučně, svěže a zábavně. Knížka přibližuje nejen osobnosti, které se o zrod a rozvoj zoologické zahrady zasadili, ale zejména zvířecí hrdiny filmů, televizních i rozhlasových pořadů nebo povídek. Závěr patří výběru anekdot před i za branami zoo.

Pro naše nejmenší máme oblíbenou edici Druhé čtení, která tentokrát přináší knihy Malá medvědí knížka a Eliška a táta Král.
http://www.albatrosmedia.cz/mala-medvedi-knizka.html


Holčičky jistě potěší Velká kniha o princeznách, kluky naopak Spiderman – Poslední Kravenův lov.

Pro ženy máme poslední díl série Božský, tentokrát Božský hráč - http://www.jota.cz/beletrie/bozsky-hrac/

Simona Monyová stále láká. Protentokrát nabízíme humoristický román Jednou nohou v blázinci, který věnovala autorka všem ženám, co obdobně jako ona, zhltaly kdejakou příručku o výchově dětí, a přitom nadále zůstaly pouhými amatérkami.

Máj je lásky čas, Antonín Zajíček ve svém lehce erotickém příběhu Sladkosti vypráví příběh dvou mladých milenců na pozadí čtyř ročních období a jednoho intermezza.

Vdovin průvodce sexem a randěním. To je vtipný román o vážných věcech. Příběh mladé vdovy z Manhattanu, která hledá sama sebe.
Recenze: http://www.kultura21.cz/literatura/9850-jota-vdovin-pruvodce-sexem-a-randenim-recenze

17.05.2015
Nahoru | Na úvod | Kontakt
Všechna práva vyhrazena Obecní knihovnou Chrustenice Copyright © 2011 - 2024