Obecní knihovna Chrustenice

Obecní knihovna Chrustenice - Blog knihovnice

Otvírací doba

Ponděli: 17,00-18,30

Lichá neděle: 17,00-18,00

Adresa

Chrustenice 69
267 12, Loděnice

knihovnachrustenice@email.cz

Skype call


Blahopřejeme
Dnes je 20. 04. 2024 svátek má Marcela.

Novinky

Neděle 2023
11. 6., 9. 7., 10. 9.
Dovolená
3. 7. + 17. 7. 2023

Ke stažení

Facebook

Ile de la Cité - srdce Paříže

Paříž oplývá množstvím památek z dob keltských až po současnost. Historie ostrova Ile de la Cité je zároveň historií Paříže.

Ostrov byl osídlen před 2000 lety keltskými kmeny a podle jednoho z kmenu, Parisijů, bylo město pojmenováno. Když se v roce 53 př. nl. l. objevil Julius Caesar, byl tento ostrov pouhou zaostalou vesnicí. Starověcí králové z něj vytvořili sídlo politické moci a ve středověku se stal centrem náboženského života a soudnictví. Církev a právo zde přetrvává dodnes v podobě Palais de Justice a katedrály Notre-Dame.
Virtuální prohlídka ostrova: http://www.panoramicearth.com/735/Paris/Ile_de_la_Cite

Katedrála Notre-Dame v Paříži (neboli katedrála Panny Marie, Chrám Matky Boží, francouzsky Cathédrale Notre-Dame de Paris) je domovská katedrála pařížské římskokatolické arcidiecéze. Je považována za jeden z nejkrásnějších příkladů francouzské gotické architektury. Její stavba byla zahájena na přání biskupa Maurice de Sully v roce 1163 a po 182 letech, roku 1345, byla dokončena.
Vzhledem k mnoha válkám, tak i zásahům člověka, se během staletí začal vzhled katedrály měnit. To především během Velké francouzské revoluce, kdy měla být zcela zničena. Robespierre ji prohlásil „chrámem rozumu“ a tak byla katedrála znesvěcena, mnoho předmětů z náboženských částí výzdoby bylo poškozeno nebo úplně zničeno. Nové vysvěcení kostela proběhlo roku 1802. V letech 1844 – 1864 byla katedrála restaurována.
V historii byla katedrála svědkem korunovací (Jindřich VI., Marie Stuartovny, Jindřicha IV. Navarrského nebo Napoleona I.), v r. 1239 se tu Ludvík Svatý vzdal trůnu, r. 1302 sem Filip Sličný svolal první generální stavy. Roku 1572 se zde udála zvláštní svatba Markéty z Valois, která sama stála před oltářem, zatímco její ženich, hugenot Jindřich Navarrský, musel zůstat ve dveřích. Roku 1920 zde proběhlo svatořečení Johanky z Arku. 26. 8. 1944 tu proběhla mše Te Deum u příležitosti osvobození Paříže a 26. 5. 1970 pohřeb Charlese de Gaulla.


Katedrála má 130 m na délku, 50 m na šířku a 35 m do výšky. Je schopna pojmout až 9000 osob.
Průčelí katedrály Notre-Damemá tvoří tři portály (Panny Marie, Posledního soudu a sv.Anny), překrásnou sochařskou výzdobou s tzv. Galerií králů s 28 sochami judských králů, rozetové okno znázorňující Pannu Marii. Katedrála má 3 vchody.


Virtuální prohlídka Notre-Damu zvenčí si můžete vychutnat zde:  http://www.virtualtravel.cz/francie/pariz/katedrala-notre-dame.html
+ http://www.fromparis.com/virtual-tour-notre-dame/
+ http://www.panoramicearth.com/1442/Paris/Place_du_Parvis_Notre-Dame

V interiéru katedrály se nachází vzácný soubor středověkých vitráží a díla mnoha sochařů. Při pohledu od hlavního vchodu spatříte vysokou klenutou loď s chórem a hlavním oltářem, kterou přetíná příčná loď. Po levé stěně nalezneme rozetové okno z 13. století zobrazující Pannu Marii obklopenou postavami ze Starého zákona. Na protější straně je rozetové okno s postavou Krista obklopeného pannami, svatými a 12 apoštoly.


Po interiéru se můžete projít alespoň virtuálně http://www.virtualtravel.cz/francie/pariz/katedrala-notre-dame-interier.html


Výška věží je 69 m a nachází se v nich celkem 5 zvonů. Věže jsou přístupné pro návštěvníky a umožňují tak prohlídku některých slavných soch a chrličů, horních partií kostela a střechy.
Vstup do katedrály je zdarma.


Mimo Notre-Dame můžete na ostrově nalézt například celoroční květinový trh, který v neděli vystřídá ptačí trh nebo Point Zéro – značku, od níž se měří všechny vzdálenosti ve Francii.
Virtuální prohlídka: http://www.360cities.net/virtual-tour/marche-aux-fleurs-de-l-ile-de-la-cite?view=simple

Starý královský palác, Palais de Justice, se starobylými věžemi lemující celé nábřeží dne tvoří komplex soudních dvorů.
Virtuální prohlídka: http://www.panoramicearth.com/1453/Paris/Palais_de_Justice

Sainte-Chapelle – klenot gotiky je jedna z nejvýznamnějších památek Paříže. Ve středověku se nazývala „brána do nebes“. Kapli dal v r. 1248 postavit Ludvík IX., aby v ní uschoval údajnou trnovou korunu Kristaa další relikvie. Katedrála uchvátí světelnou září, kterou vytváří 15 oken z barevného skla, které jsou vysoké 15 metrů. Okna zobrazují přes 1000 náboženských výjevů.
Virtuální prohlídka: http://www.fromparis.com/virtual-tour-sainte-chapelle/

Vězení Conciergeri, zabírající severní část starého paláce Kapetovců, proslulo především v době Velké francouzské revoluce, kdy zde bylo vězněno přes 4000 vězňů, včetně Marie Antoinetty a Robespierra.


V Museé Notre-Dame de Paris jsou k vidění exponáty a dokumenty přibližující historii katedrály.


Crypte Archélogique skrývá hluboko pod náměstím zbytky domu starých 2000 let. K novějším dějinám se vrací památník Paris Mémorial de la Déportation věnovaný lidem deportovaným do nacistických koncentračních táborů. Malé náhrobky byly vytvořeny z půdy pocházející z táborů.

Virtuální prohlídkou prvního kamenného mostu bez domů, Pont Neuf, http://www.fromparis.com/pont-neuf.html se s Vámi loučím a sejdeme se v srpnu už v Čechách.

Evča

24.07.2011
Nahoru | Na úvod | Kontakt
Všechna práva vyhrazena Obecní knihovnou Chrustenice Copyright © 2011 - 2024