Obecní knihovna Chrustenice

Obecní knihovna Chrustenice - Blog knihovnice

Otvírací doba

Ponděli: 17,00-18,30

Lichá neděle: 17,00-18,00

Adresa

Chrustenice 69
267 12, Loděnice

knihovnachrustenice@email.cz

Skype call


Blahopřejeme
Dnes je 26. 04. 2024 svátek má Oto.

Novinky

Neděle 2023
11. 6., 9. 7., 10. 9.
Dovolená
3. 7. + 17. 7. 2023

Ke stažení

Facebook

Město fotbalu a Gaudího - Barcelona

Hlavní město Katalánska, druhé největší španělské město, sídlo jednoho z nejoblíbenějších fotbalových týmů světa a město plné staveb Antonia Gaudího - Barcelona.


Barcelona leží při pobřeží Středozemního moře na severovýchodě Španělska.  Žije v ní okolo 1,6 milionu obyvatel na ploše 186,65 km².


Město bylo na konci 1. století př. n. l. založeno kartaginským generálem Hamilkarem Barkasem jako římská kolonie Barcino. Po pádu Římské říše bylo město v rukách Visigótů. V 8. století našeho letopočtu dobyto maurským vojevůdcem Almanazorem. Nedlouho po té se celého Katalánska zmocnil první římský císař Karel Veliký. Během dalších několika století město obývali Kartaginci, Vizigóti či Arabové. Nový rozkvět zažila Barcelona až koncem 19. století díky průmyslu. Důsledkem bohatnutí šlechty a podnikatelů byla provedena tzv. renaixenca. Šlo o barcelonsko-katalánské obrození, přičemž byly na místa starověkých hradeb postaveny nové a moderní čtvrtě. V roce 1931 byla vyhlášena Katalánská republika, ale v roce 1936 se vlády ujímá fašistický generál Franco. Barcelona byla dobyta v roce 1939 a tehdejší prezident utekl do exilu. Demokracie na Pyrenejském poloostrově nastala v roce 1975.
Dalším významným rokem je rok 1992, kdy město pořádalo XXV. Letní olympijské hry, kterých se zúčastnil rekordní počet sportovců ze 169 zemí. Byly to první OH po pádu komunismu, jež měly celý svět sjednotit. Olympijsou píseň Barcelona nazpíval Freddie Mercury se španělskou operní pěvkyní Montserrat Caballé, ovšem už ji nestihl zazpívat při ceremoniálu, neboť rok před hrami zemřel.


Barcelona má spoustu gotických památek, které pocházejí z dob jejího největšího rozkvětu. Mnoho jich najdeme ve čtvrti Barrio Gótico. Ze 14. století se nedaleko přístavu dochovaly loděnice Les Drassanes – jsou největším a nejzachovalejším zařízením tohoto druhu. Dnes je v nich Námořní muzeum. Z toho samého století je zachován i kostel El Pi, jehož věž tvoří jeden z nejcharakterističtějších rysů gotické čtvrti. Za nejlepší výtvor katalánské gotiky pokládají mnozí obdivovatelé chrám Santa María del Mar.
A co by byla Barcelona bez Gaudího. V centru města nalezneme například dům Casa Milà (1984 byla zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.), dům Battló nebo park Güell, kde se nachází muzeum Gaudího a spousta zajímavostí, např. kamenné lavičky zdobené barevnými keramickými střepy.

Gaudí a Barcelona, to je hlavně chrám Sagrada Família. Gaudí se chrámu věnoval od roku 1883 až do své smrti v roce 1926. Stavební práce na něm začaly v roce 1882 a trvají dodnes. Jeho výstavba stále probíhá, protože je ale financována pouze z darů, práce postupují pomalu. Celkové dokončení katedrály se plánuje na rok 2026 – 100. výročí smrti Gaudího (je pochován je v kryptě chrámu). Během Gaudího života byla dokončena krypta, průčelí Zrození a tato část katedrály byla zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Stavba má18 vysokých věží, které představují 12 apoštolů, 4 evangelisty, Pannu Marii a Ježíše Krista. Věž zasvěcená Ježíši by měla po dokončení dosahovat výšky 170 m. Tato skutečnost by znamenala, že se Sagrada Família stane nejvyšším chrámem na světě. Celková výška chrámu by neměla podle Gaudího přání překonat horu Montjuic, protože nechtěl, aby jeho dílo převyšovalo dílo Stvořitele. Katedrála byla 7. 11. 2010 vysvěcena papežem Benediktem XVI..

Sagrada Família zvenčí http://www.destination360.com/europe/spain/barcelona/la-sagrada-familia/virtual-tour 
A virtuálně můžeme nahlédnout i dovnitř. Pomocí odkazu http://www.sagradafamilia.cat/sf-eng/docs_instit/vvirtual.php?vv=1 můžete nahlédnout i do krypty a k hrobu Gaudího.

Barcelona nabízí i něco jiného než historii. Můžete navštívit jedno z největších akvárií v Evropě s 22 obřími akvárii a 80 metrů dlouhým podvodním skleněným tunelem, který vám zprostředkuje zážitek z  pozorování 11.000 mořských živočichů v 6 milionech litrů vody. 

Barcelona na fotografiích - http://www.frommers.com/slideshow/index.cfm?destid=45&layout=win


A dnes ještě něco navíc mapa  Barcelony pro čtečky http://www.ebookmaps.com/en/barcelona-maps-for-ebook-readers-en.php ve formátě epub a mobi.

O víkendu zamíříme prstem po mapě jinam - do nedalekého Maďarska.

Evča

17.07.2011
Nahoru | Na úvod | Kontakt
Všechna práva vyhrazena Obecní knihovnou Chrustenice Copyright © 2011 - 2024